11.9.2023

Kolumnisti Merja Mähkä: Kumpi maksaa parisuhteessa?

Talousneuvoja Merja Mähkä.

Mikä olisi reilu tapa jakaa rahat parisuhteessa? Pitääkö enemmän tienaavan maksaa enemmän vai pistetäänkö kulut tasan? Reiluutta raha-asioissa on vaikea ottaa puheeksi parisuhteessa, vaikka se keskustelu tulisi käydä, kirjoittaa sijoitusbloggaaja Merja Mähkä.

Loppukesän iso puheenaihe oli erään jääkiekkoavioeron taloudellinen jälkipyykki. Miten rahat pitäisi jakaa, kun toinen on tienannut miljoonia ja toinen on ollut kotona lasten kanssa?

Kysymys vaikuttaa helposti aika etäiseltä, kun kyse on valtavista rahoista. Mutta oikeasti vastaavia pohdintoja pitäisi tehdä tavallisissakin parisuhteessa. Itse asiassa niissäkin kyse on isoista rahoista. Parhaiten se tulee esiin, kun verrataan naisten ja miesten eläkkeitä. Eläketurvakeskuksen mukaan vuoden 2022 lopussa suomalaisen miehen keskimääräinen eläke oli 2 037 euroa, naisten 1 427. Eroa miesten hyväksi on 610 euroa kuussa. Se on valtava raha, vaikka verotus käteen jäävien tulojen eroa kaventaakin.

Eläke on työelämän armoton, mutta vääristävä peili.

Eläke on työelämän armoton, mutta vääristävä peili. Eläke perustuu työuran ansioihin, joihin vaikuttaa paitsi palkka, myös töissä vietetty aika. Naiset ovat perhevapaiden takia työelämässä lyhyemmän ajan ja tienaavat osin niiden seurauksena vähemmän.

Tasan vai ansioiden mukaan?

Mutta tekevätkö naiset vähemmän töitä? Uskallan väittää, että harva nainen ajattelee pääsevänsä helpommalla. Naiset kantavat enemmän vastuuta perheestä myös perhevapaiden jälkeen: laittavat ruokaa, siivoavat, hoitavat lasten kaverisuhteita ja ikääntyviä vanhempiaan. Tästä työstä naisille ei makseta.

Kun pohdin parisuhteen raha-asioiden reiluutta Instagramissa, toimittaja Virpi Salmi huomautti osuvasti Suomessa vallalla olevasta vääristyneestä tasa-arvo-ajatuksesta. Täällä ajatellaan, että tasa-arvoisia ja moderneja kun ollaan, menot pitää parisuhteessa maksaa tasan, vaikka toinen tienaisi paljon enemmän. Ajattelu johtaa tilanteeseen, jossa enemmän tienaava voi saada rahoista jotain jopa säästöön ja sijoitettavaksi asti, kun toisen tili on kuun lopussa aina tyhjä.

Perhevapaiden aikainen ansionmenetys ole yksin äidin asia – sehän on yhteinen asia.

Siihen, miten perheen kulut olisi reilua jakaa, ei ole yksinkertaisia vastauksia. Yksi malli on jakaa kulut suhteessa ansioihin. Silloin enemmän tienaava maksaa enemmän, ja jos ylimääräistä jää, sitä jää jossain suhteessa kummallekin.

Lue lisää: Kolumnisti Merja Mähkä: Kaikki kallistuu – miten saan rahat riittämään?

Vaikea ottaa puheeksi

Oma havaintoni on, että reiluutta raha-asioissa on hyvin vaikeaa ottaa parisuhteessa puheeksi. Olen jutellut lukemattomien naisten kanssa, jotka kokevat, että kaikin puolin fiksulle ja kivalle puolisolle on vaikeaa selittää, ettei esimerkiksi perhevapaiden aikainen ansionmenetys ole yksin äidin asia – sehän on yhteinen asia, joka tulisi huomioida. Tätä ei tarvitse nähdä mitenkään isien vikana. Asia vain on vieras, hankalasti hahmotettavissa ja perinteetkin velvoittavat.

Ymmärrän myös sen, että paremmin tienaava kokee tekevänsä hemmetisti duunia liksansa eteen. Työelämä on tänä päivänä niin monin tavoin tehostettua, että jokaisen tienatun lantin tuntee kyllä nahoissaan. Nämä eivät ole helppoja lähtökohtia keskustelulle, mutta silti se pitäisi uskaltaa käydä. Yrittää kannattaa hyvän sään aikana ja rauhallisesti perustellen.

Merja Mähkä on sijoittaja, tietokirjailija, yrittäjä, somevaikuttaja ja sijoitusbloggaaja, joka tunnetaan erityisesti kolumneistaan ja Sijoituskaverit-podcastistaan.